2015. júl 28.

Kreálj egyedi South Park figurákat!

írta: Pétaldo
Kreálj egyedi South Park figurákat!

Ki ne ismerné a sajátos stílusú, durva humorú South Park-ot? Eric Cartman, Stan, Kyle és Kenny történetei – amiket semmilyen korosztálynak sem ajánlanak – bizonyára okoztak már mindenkinek néhány derűs percet. A sorozat animációja is teljesen egyedi, egyszerű, mégis zseniális, ahogyan néhány vonás hangsúlyozásával a készítők kiemelik a szereplők érzelmeit.

southpark.jpg

A jó hír, hogy te is könnyedén alkothatsz egyedi South Park karaktereket, mégpedig az Interneten szabadon hozzáférhető on-line szerkesztők segítségével! Közülük a http://www.sp-studio.de/ oldalt szeretném bemutatni, ahol lépésről lépésre készítheted el a saját szereplőidet úgy, hogy előre kidolgozott részekből, egyszerű klikkelgetéssel építheted fel a figurát.

Az oldalt idestova 13 éve fejleszti egy Janina nevű német designer. Az iskolás projektből hatalmas siker lett, naponta 50 ezer látogatóval büszkélkedhet. Nem hiába, már én is sokszor használtam a karaktervarázslót haverok, munkatársak megformázására, és mindig hatalmas sikerem volt…

menu.jpg

Az oldalon látható „Menu Guy” mellett található menüpontokból választhatsz. Bal oldalon a Place (helyszín), Text (felirat) és a Stuff (kiegészítők) szerepel. Ezeket szerintem hagyd a végére, mivel a kialakított figurához viszonyítva jobban lehet hozzáadni a fentieket. A jobb oldalon olvasható kategóriák a karakter egyes testrészeit és ruházatát jelzik:

Hat (sapka), Hair (haj), Eyes (szemek), Mouth (száj), Skin (bőr), Shirt (póló) Hands (kezek), Legs (lábak). Ezek kombinációjával alkothatod meg a saját szereplődet. Amint bármelyik elemre klikkelsz, az megjelenik a baloldali ablakban. Amennyiben valamelyik elemen módosítani szeretnél, csak klikkelj rá, és törölheted, forgathatod, mozgathatod. Pár ikon formájában egy gyors szerkesztőmenü is látható, ahol menteni, törölni, zárolni… stb. tudod az addigi munkát.

skin.jpg

Mindenki egyéni sorrendben haladhat a szerkesztés során, az alábbiakban a sajátom szerint mutatom be a különböző lehetőségeket. Javaslom, hogy mindenképp a Skin opcióval kezdj, mert ez alapot ad az emberkének. A Skin-en belül kiválaszthatod a testalkatot (normál, sovány, izmos, kövér…), valamint az alapszínt (a rasszok színei csillaggal kiemelve), emellett néhány tetkó is szerepel a palettán.

hair.jpg

Hair. A haj sok embernél az egyik legjellegzetesebb külső tulajdonság. Sokféle, köztük extrém sérókból lehet választani. Négy kategória jelenik meg: Short Hair (rövid haj), Long Hair (hosszú haj), Special Haircuts (speciális), Additional Highlights (kiegészítő tincsek). Az egyes csoportokon belül görgetősávval mehetsz tovább az oldalon. 

Eyes. Nagyon fontos a megfelelő tekintet/szem kiválasztása, mert ez nagyban tükrözi azt a személyt, akiről a South Park figurádat ábrázolod! Ebben a menüben választhatsz szemöldököt is, ami tovább növeli a hatást.

Mouth. A száj kiválasztása is egyedi jellemzőt ad a képnek, amivel lehet a megformált alak élethűségét növelni, emellett érzelmeket is kifejezni: magyaráz, mérges, szomorú…

Hands, Legs. Ezek talán a legjelentéktelenebb részek, mivel nem hangsúlyosak a karakter egészét nézve. A kéznél elsősorban a nemzetközileg ismert kézjelek megformázására, vagy valami speciális dolog (pl.: kampókéz) megjelenítésére van lehetőség. A lábak alatt pedig inkább az alsóviseletet (nadrág, szoknya), valamint a cipő milyenségét lehet kiválasztani.

Shirt. Két alkategória található. A Freestyle Collection menü alatt 3 alapruhát kombinálhatsz össze, a Uniqe Designs-ban pedig előre megalkotott, tipikus karakterek gönceit öltheted a karakteredre pl.: tűzoltó, vámpír…

Hat. Ha szükséges, adhatsz neki kalapot, mikulás sapkát, indián tollat és egyéb őrültségeket. Azt gondolom, csak arra a karakterre érdemes ilyet aggatni, akire nagyon jellemző valamilyen sapka vagy egyéb fejdísz viselete.

Stuff. Végeláthatatlan lehetőségeket kínál az oldal a kiegészítők hozzáadására, amelyekkel még tovább finomíthatod a megálmodott hősödet: fegyverek, arcszőrzet, szemüveg, labdák, ékszerek, pólóminták…

Place. Ha szeretnél valamilyen hátteret adni a figurának, választhatsz mintát vagy egyéb helyet.

Text. Szöveg elhelyezése a képen vagy szövegbuborékban. Ez utóbbit bátran ajánlom, mert vicces mondatokkal, találó beszólásokkal lehet élővé tenni az egész alkotást.

Miután elkészültél, klikkelj a szerkesztőmenüben a kis lemezre a házikó mellett, ezután feljön egy oldal, ahol kiválaszthatod a letölteni kívánt kép méretét.

Íme két kísérleti kép, amiket a Montázspalettának készítettem:

sp-studio_1.jpgsp-studio_2.jpg

Lehet tippelni, hogy kiket ábrázolnak a képek. A második talán nem nehéz, az elsőhöz annyi segítség, hogy egy magyar rockénekesről van szó...

Néhány tipp, hogy mire lehet használni a South Park szerkesztőt:

  • csak a móka kedvéért, saját magadat, haverokat, családtagokat megformázni
  • mémek készítése (szövegbuborékkal)
  • jó poén, ha a névtábládon, ajtótábládon saját magad köszön vissza South Park figuraként
  • Photoshop vagy más szerkesztő segítségével akár képregényt is készíthetsz a karakterek, helyszínek, szövegek összeszerkesztésével…
Szólj hozzá