2015. júl 09.

Lassíts, és ámulj!

írta: Pétaldo
Lassíts, és ámulj!

 

A valóság felgyorsítása után lassuljunk le egy kicsit. Ahogyan a timelapse szédületes sebessége, úgy a „szuperlassítás” is egy új világot tár elénk.

 


Kezdjünk ismét egy kis elmélettel! Az előző bejegyzésben említett alaptételből indulunk ki, miszerint a mozgókép egy másodperce általában 24 képkockából áll. Mi van, ha ezt az egy másodpercet nem 24, hanem 100, 500, vagy akár több ezer képkockából állítjuk össze? A válasz, maga a szuperlassítás, mivel több képkocka, több részletet rögzít, így a normális, vagy gyors sebességű mozgást aprólékosan megfigyelheted. A technika segítségével olyan képeket rögzíthetsz, amelyeket az emberi szem élőben nem képes teljességében felfogni, pl.: puskagolyó becsapódása, vízzel teli lufi szétdurranása, a kolibri szárnycsapkodása… A Hollywood-i kollegák először akciófilmekben (pl.: Mátrix) alkalmazták ezt a technikát, de természetfilmekből és focimeccsekről is ismerős lehet, amikor az esőcseppek mintha megállnának a levegőben, miközben gyeptéglák repkedésének kíséretében ül ki a játékos arcára: „Jaj, elkéstem a becsúszással…”. Még egy érdekesség: a szuperlassítás segítségével jöttek rá, hogy a kutya a nyelve hátsó részét használja iváshoz!

Érdemes megnézni egy-két részt a Discovery-n futott Time Warp című sorozatból, ugyanis ez a produkció foglalkozik legteljesebben az ilyen fantasztikus felvételek bemutatásával.

A technika alkalmazásánál célszerű állványt használni. Szuperlassítás készítésére nem minden eszköz képes, bár kezd elterjedni ez a funkció. A kompakt, olcsóbb videókamerákban található módozat silány felbontású és elég sötét szuperlassú videókat rögzít, ráadásul az idő is korlátozott. Az én kamerámon például 720X480-as felbontás mellett, háromszoros lassítással, 4 másodpercet lehet rögzíteni, ami visszajátszva 12 másodpercnyi videót eredményez. Minél feljebb megyünk az árkategóriákban, annál jobb minőségű time warp videókat készíthetünk. A külön erre a célra kínált eszközök pedig már inkább hat számjegyűek… Újabban néhány okostelefon is alkalmas eszközként szolgálhat.

A szuperlassítás funkció mértékegysége az FPS (frame per second) azaz képkocka per másodperc. Úgy gondolom, hogy egy 300 FPS-re képes kamera már gyönyörű lassú felvételek készítésére alkalmas.

Néhány videószerkesztő programban (pl.: Adobe After Effects) a szuperlassítás hamis látszatát lehet kelteni a Time Warp effekt alkalmazásával. A normál 24 FPS-sel készített videót kétszer-háromszor lassabb tempóra lassíthatja oly módon, hogy két képkocka ugrás közt megalkot (bekamuzik) még egy vagy két képkockát, így a kép folyamatos lesz, de ez a minőség rovására megy.

Szólj hozzá