2015. jún 09.

Fess fénnyel!

írta: Pétaldo
Fess fénnyel!

Fényfestés

A fényfestés egy lenyűgöző fotótechnika, ami első ránézésre bonyolultnak tűnik, azonban megfelelő alkalmazásával és kreatív kísérletezgetéssel nagyon látványos, egyedi alkotások születhetnek.

Leegyszerűsítve úgy működik, hogy egy hosszú záridővel exponált fénykép készítése során, fényt kibocsátó tárgyakat mozgatunk, így a fény „nyomvonala” rögzül a fotón. A kép több másodpercig, vagy akár percekig is készülhet, a fényforrásokat pedig ecsetként használhatjuk, így megalkotva saját fényfestményünket.

A legszuperebb az egészben, hogy a fényfestéssel olcsó eszközöket használva lehetsz képes olyan egyedi képeket alkotni, amelyektől leesik az emberek álla, a készítése csupa móka, és még a kezed sem lesz festékes.

dsc_6755.JPG

Amire szükséged lesz:

  • fényképezőgép: legalább 10 mp-es záridő beállítási lehetőséggel.
  • állvány: azért fontos, hogy ne mosódjon el a kép.
  • fényforrások: bármi, ami fényt bocsát ki magából, pl.: zseblámpa, led égő, okostelefon…

Kezdjünk hozzá!

Fényfestésnél kiemelten fontos a kép előzetes megtervezése. A látszódó tereptárgyak a képen fix elemként fognak megjelenni, ezt figyelembe véve állítsd be az állványra szerelt fényképezőgép irányát. A technika világosban is működik, de szerintem sötétben jobban mutat. Vigyázz arra, hogy nem kívánt fényforrások ne „szennyezzék” be a képet, a háttérben ne legyenek világítótestek, utcai lámpák.

Mielőtt az alábbi bekezdést olvasva azonnal bezárnád az oldalt, az idegen szavak magyarázatát lásd lentebb. A fényképezőgép záridejét állítsd 10-30 mp közötti értékre (vagy akár 1-2 percre). Ennyi időd lesz „festeni”. ISO100 és f8-f11 blende értéket célszerű beprogramozni, így kevesebb fény szűrődik be és nem ég ki a kép. Az exponáláshoz használj időzítőt, hogy elkerüld az exponáló gomb megnyomásával járó esetleges elmosódást. Jöhet a festés!

A kép különlegességét a fényforrások útvonalaként kirajzolódó forma adja. Állj a fényképezőgép elé, és a világító eszközöket használva fesd meg az elképzelt alakot. A helyváltoztatások miatt az emberi körvonal teljesen láthatatlan lesz a képen, vagy elmosódott „szellemlényként” jelenik meg, mivel a mozgásban lévő figuráról nem gyűjt be annyi fényt a gép érzékelője. A rajzolást „vakon” kell elvégezned, mivel a szemed előtt nyilvánvalóan nem marad meg a fény útja. A fényforrás hasonlóan működik, mint egy golyóstoll. Ha bekapcsolt állapotban van, akkor meglátszódik a nyoma, ha pedig sokáig egy helyben tartod, ott erőteljesebben jelenik meg.

dsc_6753.jpg

Kezdetben próbálkozz egyszerű alakokkal, pl.: pálcikaember, síkidomok: kör, téglalap, paralelepipedon :-). Gyakorolhatod az írást, azonban figyelj arra, hogy jobbról balra, és tükrözve kell formálnod a betűket, hogy olvashatóak legyenek. Látványos eredményt lehet elérni, ha egy fix helyben álló embert, tárgyat körberajzolsz, esetleg kiegészíted valamilyen formával, pl.: glóriával, angyalszárnyakkal. Térben is gondolkozz! Ha közelebb, illetve távolabb viszed a fényforrást, lenyűgöző térhatást tudsz elérni. A lehetőségeknek csak a képzelet szab határt!

A profi fényfestők különböző színeket használnak, pontosan rajzolnak, és hihetetlenül összetett képeket alkotnak.

2.jpg

forrás: fenyfestok.hu

light-painting-3.jpg

forrás: http://www.fromquarkstoquasars.com/8-amazing-paintings-light/

light-painting-night.jpg

forrás: http://www.fromquarkstoquasars.com/8-amazing-paintings-light/

light-paintings.jpg

forrás: http://www.fromquarkstoquasars.com/8-amazing-paintings-light/

 

„Mi is volt az az izé?” c. rovat

expozíció, záridő, ISO, rekeszérték (blende)

Az expozíció az a fénymennyiség, ami a fényérzékelőt éri a fényképezés során. Ha túlságosan sok fényt kap az érzékelő, akkor a fénykép nagyon világos lesz, ha kevés fényt kap, akkor sötét lesz. Az expozíció a fényképezőgépünk három funkciójának beállításától függ:

Rekeszérték (blende): szabályozza a fény mennyiségét.

Záridő: az az időtartam, ameddig a fény az érzékelőt éri.

ISO érték: az érzékelő érzékenységét állítja be.

A rekesz befolyásolja a mélységélességet. A záridő hatással van a bemozdulások, mozgások rögzítésére, az ISO érték állítása pedig hatással van a képzajra, illetve a színek visszaadására is.

Szólj hozzá