2015. jún 25.

Fotózd le az időt!

írta: Pétaldo
Fotózd le az időt!

Timelapse

 

Bizonyára számtalanszor láttad már – főleg természetfilmekben – hogy a felhők sprintelnek az égen, vagy megfigyelhetted egy virág kinyílásának folyamatát pár másodperc alatt. Ezeket az úgynevezett „timelapse” technikával készítik, aminek nincs elfogadott magyar fordítása, talán azért sem mert nagyon szörnyen hangzanak a különböző verziók, pl.: időköz-csúsztatás…

Mi is ez a timelapse? Egy film másodpercenként általában 24 képkockát tartalmaz, ezekből áll össze a folyamatos mozgókép, ami a valóság sebességének érzetét kelti. Amennyiben a film egy másodpercének képkockáit hosszabb időközönként (pl. 5/10 másodpercenként) készített képekből állítod össze, a valóságban nagyon lassan, órákig történő eseményeket (pl. naplemente) pár másodpercben jelenítheted meg. A timelapse alkalmazásával kicsit a valóság mögé nézhetsz, és érdekes jelenségeket tehetsz megismerhetővé.

A jó hír, hogy az átlag felhasználó számára sem olyan nagy ördöngösség alapszintű timelapse sorozatot készíteni! Csupán egy állvány és egy fényképezőgép kell hozzá. Az állvány azért fontos, hogy fix helyen örökítsd meg a történéseket és ne ugráljon a kép. A fényképezőgéppel pedig meghatározott időközönként készítesz egy-egy fényképet, így több száz képből fűzheted össze videóvá a történéseket. NE használd a manuális kioldót, mert a kamera elmozdulhat. Legjobb megoldás, ha egy programozható időzítőt (magyar nevén intervalometer) alkalmazol, amin be lehet állítani, hogy hány másodpercenként készüljenek a fotók. NE használd az automata képbeállítás funkciót, ugyanis a fényviszonyok változására a fényképező más és más módon reagál, ezáltal villódzhat a mozgókép. Tanulmányozd inkább a manuális beállításokat! A sorozat elkészítése elég sok időt vesz igénybe, de a végeredményért tutira megéri.

Miről érdemes timelapse képsorozatot készíteni? A felhők vándorlása, egy város „mozgása”, naplemente, növény fejlődése, építkezés fokozatai. Érdekes eredmény születhet, ha a kocsiban rögzített fényképezővel készítesz timelapse-et, így őrületes sebességgel nézheted vissza a megtett utat. Timelapse az is, ha valaki éveken át, minden héten lefotózza saját arcát, és utólag gyúrja össze egy extra gyors videóvá, így láthatóvá válik, hogy ki mennyit változik az idő elteltével.

Az igazán profi timelapse videókhoz különböző mozgató eszközöket (pl.: sín) is használnak, ettől még látványosabb lesz a végeredmény, de mivel ez a blog átlagfelhasználóknak szól, nem bonyolódnék bele az ilyen megoldások ismertetésébe. Egy kis digitális utómunkával is lehet csiszolni a végeredményen, ha a videót közelítés-távolítás, vagy más mozgás effekttel turbózod fel.

Ahhoz, hogy a rengeteg fotóból összeálljon a látványos videó, a képeket egy szerkesztőprogram segítségével kell összeilleszteni. Erre legjobb módszer a Photoshop-ban érhető el, amiről részletesen az alábbi cikkben olvashatsz:

http://www.kreativfolio.hu/?p=4728

Végezetül. Aki nem szeretne „szenvedni” a sok száz/ezer kép elkészítésével és összefűzésével, még mindig ott a „fapados timelapse”, ami annyit tesz, hogy fényképező helyett videókamerával (állványról) veszed fel a rögzíteni kívánt eseményt, majd utólag felgyorsítod kb. a százszorosára. Ezáltal rengeteg képkocka elveszik, de a végeredmény hasonló, mint a klasszikus technikával készített alkotások, bár a képminőség gyatrább lesz.

És desszertként fogyasszátok az alábbi timelapse videó-t Budapestről:


 

 

Szólj hozzá