2015. jún 01.

Beköszönő

írta: Pétaldo
Beköszönő

Kedves Blog Látogató!

 

Amit most látsz, az nem a valóság, csupán illúzió, a valóság egy kicsit máskép(p). Vannak olyan tehetséges művészek, akik egy fénykép, vagy videó „nyers” elkészítésével is műremeket képesek alkotni, anélkül, hogy azt utólag különösebben manipulálnák. Szerencsére az előző csoportba nem tartozó többség számára ma már számtalan egyszerűen elérhető és kezelhető digitális technika, eszköz áll rendelkezésre a felvételek felturbózásához. Sőt! Ha valaki ezeket megfelelő érzékkel és kreativitással kombinálja, teljesen új, egyedi alkotásokat hozhat létre. Példaként gondoljunk az „unalmas és hosszas családi videókra”, amelyeket egy találó zenével, minimális utómunkával és ügyes vágással élvezhető klippé varázsolhatunk, nem is beszélve a különböző effektekről.

Az én történetem úgy kezdődött, hogy kedves unokatestvéremmel 2002-ben találtunk egy régi kamerát, amit sikerült összekötnünk egy számítógéppel. Ezután egy fantasztikus időszak vette kezdetét. A saját szórakoztatásunkra készített kisfilmek forgatása és utómunkálatai során – a bruttó 1000 órányi sírva röhögés mellett – számtalan digitális képszerkesztési technikával ismerkedtünk meg. Mindez még a „hőskorban”, a Youtube-időszámítás előtt történt, amikor még nem árasztották el az Internetet a különböző vicces klipek, és alig voltak elérhetőek az oktató (tutorial) videók az egyes szerkesztőprogramokhoz, így boldog naivitással gondolhattuk, hogy úttörők vagyunk ebben a műfajban.

Egyáltalán nem vagyok profi. A szó legnemesebb értelmében, lelkes amatőrnek tartom magam. Célom, hogy a kikísérletezett, megtanult digitális technikák bemutatásával igényesebb, látványosabb, viccesebb képek/videók készítéséhez adjak át tippeket, trükköket átlagfelhasználóknak.

Ez az én „montázspalettám”…

Szólj hozzá